Arkitektly

Arkitekt >> Vad kostar en arkitekt?

Vad kostar en Arkitekt?

Att ta hjälp från en arkitekt kan vara avgörande för att förverkliga ditt drömprojektet, oavsett om det handlar om att bygga ett nytt hem, renovera en befintlig bostad eller expandera en verksamhet.

Men vad kostar det egentligen att involvera en arkitekt för ditt byggprojekt? Läs mer eller kontakta oss så tar vi fram förslag:

Vad kostar en Arkitekt?

Behöver du hjälp att hitta en arkitekt?

Vi hjälper dig att ta in design och prisförslag från arkitekter över hela landet!

Vad är kostnaden för en arkitekt?

Om vi går rakt på sak så kostar en arkitekt i genomsnitt mellan 850 – 975 SEK i timmen, enligt en undersökning från Sveriges Arkitekter 2021

Fullt så simpelt är det dock inte. Kostnaden för att anlita en arkitekt varierar och beror på en rad faktorer som: arkitektens erfarenhet, utbildning, specialisering och omfattning av projektet. Andra faktorer som påverkar priset är antalet anställda hos leverantören samt vilken typ av uppdrag. Är det exempelvis för ett privat företag, ett offentligt uppdrag eller för en privatperson?

Vad kostar en arkitekt i timmen (per typ av uppdrag)?

  • För uppdrag åt privata företag ligger mediankostnaden för en arkitekt i timmen på mellan 950 – 975 SEK/timme.

 

  • För uppdrag åt offentliga beställare ≈ 850 – 950 SEK/timme. 

 

  • För uppdrag åt privatpersoner ≈ 900 SEK/timme. 

 

Det är dock viktigt att påpeka att detta är snittkostnader. Timkostnaden för en arkitekt kan variera från några hundra kronor till flera tusen kronor per timme. För mindre projekt som till exempel en utbyggnad eller en renovering kan arkitekten ta en fast avgift på den totala byggkostnaden. 

Hur brukar arkitekter ta betalt?

Generellt sett brukar arkitekter ta betalt per timme. Ibland kan arkitekter välja att ta ut en avgift som ofta är baserad på antingen en fast summa eller en procentandel av projektets totala kostnad. En fast summa kan vara lämpligt för mindre projekt medan en procentandel ofta är vanligare för större projekt med större kostnader.

Andra faktorer som påverkar hur arkitekten väljer att ta betalat kan vara kostnader för att förbereda ritningar, dokument, och eventuella kostnader för bygglov eller andra tillstånd. 

Vi hoppas att ni har blivit något klokare efter detta, om inte så hittar ni fler frågor och svar nedan. 

Vanliga frågor och svar

Finns det några extra arkitekt kostnader jag borde vara medveten om innan jag konsulterar en arkitekt?

Ja, det finns vissa extra kostnader du bör vara medveten om som kan tillkomma när du konsulterar en arkitekt. Exempelvis kan ändringar i designen, tjänster som inte ingår i grundavgiften, konsultationer med andra experter och ansökningsavgifter för bygglov tillkomma till den ursprungliga kostnaden.

Det är bäst att ha en tydlig dialog med din arkitekt om alla potentiella kostnader för att undvika överraskningar. Sedan så är det bra att ha lite buffert i din budget och ta höjd för att projekt ofta inte blir helt som man tänkt sig samt tenderar att dra ut på tiden på grund av faktorer som kan vara svåra att förutse. 

 

Vad ingår i en arkitekts avgift?

En arkitekts avgift täcker vanligtvis tjänster som inledande konsultationer, koncept- och detaljdesign, tekniska ritningar och hjälp med att ansöka om bygglov.

Vissa arkitekter kan också inkludera projekthantering och övervakning av byggprocessen i deras avgifter.

Dock kan exakt vad som ingår variera mellan olika arkitekter, så det är viktigt att tydligt definiera detta i ert avtal.

 

Hur mycket kostar en konsultation med en arkitekt?

Kostnaden för en/ett konsultation/rådgivande samtal med en arkitekt varierar, men det kan generellt uppgå till mellan 500 kr och 2000 kr per timme (beroende på samtalets längd).

Priset kan variera beroende på arkitektens erfarenhet, specialistområde och region. Vissa arkitekter kan också erbjuda en fast avgift för ett inledande möte.

 

Varför varierar kostnaden för arkitekter?

Kostnaden för olika arkitekter kan variera av flera skäl. Erfarenhet och specialisering kan påverka priserna, liksom geografisk plats. Dessutom kan det faktum att olika arkitekter erbjuder olika tjänster och har olika affärsmodeller också bidra till variationer i prissättning.

Slutligen brukar kostnaden för ett specifikt projekt påverkas av dess storlek, komplexitet och specifika krav.

Avslutningsvis

Även om vi förstår att kostnaden spelar roll när ni överväger flera arkitekter vill vi påpeka att det viktigaste är att ni hittar en arkitekt som ni känner er trygga med och klickar med. Det kommer bli bäst för ert projekt i längden istället för att jaga den absolut billigaste arkitekten. En billig och orutinerad arkitekt kanske slarvar med kvalitén och då lär ert projekt bli en betydligt dyrare historia i det långa loppet än om ni hade valt en arkitekt från början som är lite dyrare i timmen men mer erfaren.

Ett tillvägagångssätt för att få en uppskattning av kostnadsspannet för att anlita en arkitekt för ditt byggprojekt är att kontakta flera olika arkitekter och be om flera offerter. På så sätt kan du jämföra deras upplägg och välja den arkitekt som erbjuder bäst värde för dina behov. Detta är dock väldigt tidskrävande.

Låt istället Arkitektly göra urvalet av arkitekter åt dig. Vi matchar rätt kompetens efter ditt uppdrag. Det enda du behöver göra är att fylla i ett formulär genom att klicka på hitta arkitekt så gör vi resten – det är tryggt och enkelt. 

Vi gör det enkelt att hitta en bra arkitekt

Letar du efter en arkitekt men vet inte vart du ska börja? Vi hjälper dig att ta in design och prisförslag från arkitekter över hela landet!