Arkitektly

Arkitekt >> Att anlita en arkitekt >> Utbyggnad

Anlita en arkitekt för utbyggnad

Funderar du på att anlita en arkitekt för utbyggnad? 

Det är ofta ekonomiskt fördelaktigt att bygga ut ett befintligt hus jämfört med att sälja och köpa nytt om du har möjligheten.

I denna artikel går vi igenom vad som kan vara bra att tänka på samt svarar på vanligt förekommande frågor när du står inför en utbyggnad.

anlita arkitekt utbyggnad

Behöver du hjälp att hitta en arkitekt?

Vi hjälper dig att ta in design och prisförslag från arkitekter över hela landet!

Vad ska man tänka på för att utbyggnaden ska bli bra?

Det finns flera faktorer att tänka på för att en utbyggnad ska uppfattas estetisk och harmonisk med befintlig struktur. Några av de viktigaste faktorerna är:

  1. Anpassning till befintlig arkitektur: Tillbyggnaden bör vara utformad för att passa in i den befintliga stilen på din bostad. Detta inkluderar att använda liknande färg och materialval som redan finns på plats.
  2. Proportioner och skala: Tillbyggnaden bör ha proportioner och skala som harmoniserar med den befintliga byggnaden. Det betyder att den inte bör vara för stor eller för liten jämfört med huvudbyggnaden.
  3. Takform och lutning: Taket på tillbyggnaden bör ha samma eller liknande form och lutning som taket på huvudbyggnaden. Detta hjälper till att ge en enhetlig och sammanhängande känsla till hela byggnaden.
  4. Fönster och dörrar: Fönster och dörrar på tillbyggnaden bör matcha fönster och dörrar på huvudbyggnaden i både stil och proportioner. Detta hjälper till att ge en enhetlig utseende till hela byggnaden.
  5. Materialval: Materialen som används i tillbyggnaden bör matcha de material som används på huvudbyggnaden. Om det inte är möjligt att använda exakt samma material, se till att välja material som kompletterar de befintliga materialen på en harmonisk och attraktivt sätt.
  6. Uppmärksamhet på detaljer: Små detaljer som fönsterluckor, listverk och andra dekorationer kan hjälpa till att skapa en enhetlig och sammanhängande känsla mellan tillbyggnaden och huvudbyggnaden.

Vad kostar det att anlita en arkitekt för utbyggnad?

Det varierar beroende på projektets omfattning samt en rad andra faktorer. Läs mer om vad en arkitekt kostar här.

Vilken typ av information behöver en arkitekt för att planera en utbyggnad?

För att planera en utbyggnad behöver en arkitekt detaljerad information om ditt befintliga hus och tomt, inklusive tidigare eller original ritningar om de finns tillgängliga, samt information om lokala byggnadsföreskrifter.

De behöver också förstå dina mål och behov för utbyggnaden, inklusive ditt budgetspann. Detta kan innefatta vilken typ av utrymmen du vill lägga till, hur de ska användas, och vilka estetiska överväganden du har.

Hur går processen till när du tar hjälp av en arkitekt för en utbyggnad?

Processen för en utbyggnad inkluderar vanligtvis en inledande konsultation för att diskutera dina behov och mål, följt av en platsundersökning. Arkitekten kommer sedan att skapa ett konceptförslag, vilket kommer att finslipas baserat på din feedback.

När du sedan är nöjd med designen kommer arkitekten att utarbeta detaljerade ritningar och dokument för att ansöka om bygglov.

Slutligen kan arkitekten hjälpa till att välja en entreprenör och övervaka byggprocessen för att säkerställa att designen implementeras korrekt.

Fördelarna med att anlita en arkitekt för utbyggnad

Att anlita en arkitekt för utbyggnad kan vid en första anblick kännas som en dyr investering. Det som kan vara bra att påminna sig om är att arkitekter är välutbildade och duktiga på att se helheten. Det kan vara detaljer som du inte ens har tänkt på som har stor påverkan på slutresultat, som inte behöver kosta dig speciellt mycket på kort sikt i relation till avkastning i längden.

Som lekman kan du säkert komma underfund med flera saker själv. Men det är lätt att missa vad som står i detaljplanen, exempelvis får huset bestå av flera våningar? En arkitekt kommer in med nya perspektiv och hjälper dig att lyfta slutresultatet för din utbyggnad. 

Att hitta och anlita en bra arkitekt som kan hjälpa dig med din utbyggnad är tidskrävande. Vi vill därför gärna underlätta för dig när du vill anlita en arkitekt för utbyggnad.

Klicka på hitta arkitekt och fyll i formuläret så kommer vi göra urvalet åt dig baserat på ditt specifika uppdrag – tryggt och enkelt. 

Vi gör det enkelt att hitta en bra arkitekt

Letar du efter en arkitekt men vet inte vart du ska börja? Vi hjälper dig att ta in design och prisförslag från arkitekter över hela landet!