Arkitektly

Arkitekt >> Trädgårdarkitekt

Trädgårdsarkitekt: Skapa din drömträdgård tillsammans med en expert

Drömmer du om en vacker, funktionell och inspirerande trädgård?

Då är det värt att överväga att anlita en trädgårdsarkitekt.

I den här artikeln går vi igenom vad en trädgårdsarkitekt är, vad de gör, vilka utbildningar som finns och skillnaden mellan landskapsarkitekter och trädgårdsarkitekter.

Trädgårdsarkitekt

Behöver du hjälp att hitta en trädgårdsarkitekt?

Vi hjälper dig att ta in design och prisförslag från arkitekter över hela landet!

Vad är en trädgårdsarkitekt?

En trädgårdsarkitekt är en yrkesverksam person som är specialiserad på att utforma och planera trädgårdar och utomhusområden. De arbetar med att skapa harmoniska och funktionella utemiljöer genom att kombinera estetik, växtkunskap och tekniska färdigheter.

Trädgårdsarkitekter kan arbeta med både privata trädgårdar och offentliga utomhusområden, såsom parker, torg och grönområden.

Vad gör en trädgårdsarkitekt?

En trädgårdsarkitekt arbetar med att analysera och planera trädgårds- och landskapsprojekt genom att ta hänsyn till kundens önskemål, platsens förutsättningar och ekologiska aspekter. De kan erbjuda tjänster som:

 

  • Rådgivning och idéskisser
  • Planering och utformning av trädgården
  • Växtval och planteringsschema
  • Belysning, bevattning och dränerings förslag
  • Byggnation av trädgårdsstruktur, såsom pergolor och däck
  • Uppföljning och underhållsplaner
 
Trädgårdsskiss

Hur blir man trädgårdsarkitekt?

För att bli trädgårdsarkitekt krävs det ofta en utbildning inom trädgårdsdesign eller liknande. Det finns flera utbildningar på högskolenivå samt yrkesutbildningar inom trädgårdsarkitektur. Det kan också vara bra att ha erfarenhet av trädgårdsarbete och växtkunskap från grundskolenivå.

Vilka utbildningar finns inom trädgårdsarkitektur?

Det finns som sagt en rad olika utbildningar för de som är intresserade av att bli trädgårdsarkitekter. Utbildningarna varierar i längd och innehåll, och erbjuds på olika nivåer, från grundläggande kurser till högre utbildningar på universitet och högskolor. Nedan följer några exempel på utbildningar inom trädgårdsarkitektur och relaterade ämnen:

 

Trädgårdsingenjör – design 

3-årigt kandidatprogram som ges av SLU – Sveriges Lantbruksuniversitet. 

 

Hortonom utbildning

Hortonom programmet är en högskoleutbildning inom trädgårds- och landskapsvetenskap, där man får en bred grund inom växtkunskap, trädgårdsdesign och landskapsplanering. Utbildningen kan vara både på kandidat- och master-nivå, ges även ut av bland annat SLU. 

 

Yrkesutbildningar 

Det finns även yrkesutbildningar inom trädgårdsarkitektur och trädgårdsdesign som erbjuder praktisk kunskap och färdigheter för att arbeta med trädgårdar och landskapsprojekt. Dessa utbildningar kan vara både kortare kurser och längre program och erbjuds ofta av yrkeshögskolor eller andra yrkes utbildningsanordnare.

 

Kurser och workshops

Det finns även kortare kurser och workshops inom trädgårdsdesign och trädgårdsarkitektur för dem som vill lära sig mer om ämnet på hobbynivå eller för att förbättra sina färdigheter. Dessa kurser kan erbjudas av trädgårdsföreningar, studieförbund eller trädgårdscenter.

 

För att hitta rätt utbildning är det viktigt att fundera över vilken nivå och inriktning som passar bäst för dig. Undersök vilka utbildningar som finns tillgängliga i ditt närområde eller online. Efter utbildningen kan man förslagsvis bli medlem i en yrkesförening. Detta medlemskap kan hjälpa till att bygga upp nätverk och hitta jobb framöver.

Landskaps skiss

Vad är skillnaden mellan en landskapsarkitekt och en trädgårdsarkitekt?

Både landskapsarkitekter och trädgårdsarkitekter arbetar med att utforma utomhusmiljöer, men det finns vissa skillnader mellan yrkena. Landskapsarkitekter fokuserar ofta på större projekt som exempelvis offentliga miljöer, medan trädgårdsarkitekter specialiserar sig på trädgårdar och mindre utomhusområden. Landskapsarkitekter har ofta en mer omfattande utbildning inom stadsplanering, miljöanalys och teknik, medan trädgårdsarkitekter inriktar sig mer på växtkunskap, trädgårdsdesign och estetik. Båda yrkena kan dock överlappa varandra, och det är inte ovanligt att trädgårdsarkitekter arbetar med landskapsarkitekter i större projekt.

Vad kostar det att anlita en trädgårdsarkitekt?

Kostnaden för att anlita en trädgårdsarkitekt varierar beroende på projektets omfattning, arkitektens erfarenhet och de tjänster som erbjuds. Det är vanligt att trädgårdsarkitekter tar betalt per timme, men det kan också vara möjligt att förhandla om ett fast pris för hela projektet. Priserna kan variera från några hundra kronor per timme till flera tusen kronor. Läs mer om vad det kostar att anlita en arkitekt här.

För att få en uppfattning om kostnaderna för ditt specifika projekt rekommenderas det att kontakta flera trädgårdsarkitekter för att få offerter och jämföra priser och tjänster. Kom ihåg att det inte alltid är det billigaste alternativet som ger bäst resultat i det långa loppet. Det är viktigt att även ta hänsyn till arkitektens erfarenhet, tidigare projekt och referenser.

Trädgård på framsidan av ett hus

Sammanfattningsvis

En trädgårdsarkitekt kan hjälpa dig att skapa en vacker och funktionell trädgård som passar dina behov och önskemål. Genom att anlita en trädgårdsarkitekt får du tillgång till professionell kunskap och erfarenhet. Detta sparar dig tid och pengar samt ger dig en trädgård att njuta av under många år framöver. Ta dig tid att välja rätt trädgårdsarkitekt för ditt projekt, jämför priser och referenser, och låt drömträdgården bli verklighet.


Låt oss hjälpa dig hitta rätt snabbare med hjälp av vårt nätverk av arkitekter och byråer. Fyll i det här formuläret så hjälper vi dig. 

Vi gör det enkelt att hitta en bra arkitekt

Letar du efter en arkitekt men vet inte vart du ska börja? Vi hjälper dig att ta in design och prisförslag från arkitekter över hela landet!