Arkitektly

Bygglov >> Bygglov altan Stockholm

Bygglov altan Stockholm

På de flesta punkter är det ingen större skillnad på att söka om bygglov för en altan i Stockholm än i någon annan kommun. Det som kan skilja sig åt är handläggningsprocessen och andra enstaka lokala faktorer.

Nedan går vi igenom vanliga frågor och svar du kan tänkas ha om du ska ansöka om bygglov för en altan i Stockholm.

Bygglov altan Stockholm

Behöver du hjälp att hitta en arkitekt?

Vi hjälper dig att ta in designförslag från arkitekter över hela landet!

Hur stor altan får man bygga utan bygglov?

Reglerna för att bygga en altan utan bygglov varierar beroende på var du bor och vilka lokala bestämmelser som gäller. Planerar du att bygga en altan för ditt en- eller tvåbostadshus eller ditt komplementbostadshus? Då brukar det inte vara några konstigheter. Så länge din byggnad eller ditt bostadsområde inte anses vara av särskilt kulturellt, miljömässigt, historiskt eller konstnärligt värde. I detta fall krävs inte bygglov eller anmälan till byggnadsnämnden för altanen, under följande villkor:

  • Altanen måste byggas inom 3,6 meter från bostadshuset
  • Altanen får inte vara högre än 1,8 meter
  • Altanen måste placeras minst 4,5 meter från tomtgränsen.

Vad händer om man byggt altan utan bygglov?

Om du har byggt en altan utan bygglov kan det leda till en olovlig byggnation. Detta kan i sin tur resultera i påföljder från kommunen eller myndigheten. Konsekvenserna av att bygga utan bygglov varierar beroende på var du bor och vilka regler som gäller i din kommun. Vanligtvis kan du förvänta dig att få en varning eller ett föreläggande från kommunen om att riva altanen eller söka bygglov i efterhand. Du kan också bli skyldig att betala böter eller andra avgifter för att ha byggt utan tillstånd. Det är alltid bäst att kontakta kommunen eller myndigheten i förväg för att ta reda på vilka regler som gäller för att undvika oönskade konsekvenser.

Vad kostar bygglov för en altan i Stockholm?

Bygglovsavgiften för en altan i Stockholm beror på flera faktorer, inklusive altanens storlek och plats. Avgifterna kan variera mellan olika kommuner och kan också ändras över tid. För närvarande (2023) är bygglovsavgiften för en altan i Stockholms stad cirka 8 600 kronor, plus en avgift för handläggning på 1 440 kronor. Dessa avgifter kan dock ändras över tid och det är viktigt att kontrollera de aktuella avgifterna och kraven för din specifika plats.

 

Det är viktigt att notera att bygglov bara är en av flera kostnader i byggandet av en altan. Andra kostnader kan inkludera material, arbetskraft, verktyg och andra byggrelaterade utgifter. Det kan vara bra att ta kontakt med en kvalificerad entreprenör eller arkitekt som kan ge dig en uppskattning av de totala kostnaderna för att bygga en altan på din plats.

Låt Arkitektly hjälpa dig

Att få ett godkänt ett bygglov i Stockholm oavsett vad för bygglov kan bli både omständigt och tidskrävande. Arkitektly hjäper dig med din bygglovsansökan, det enda du behöver göra är att klicka på hitta arkitekt och fylla i formuläret. Vi kommer därefter att matcha ditt bygguppdrag med en lokal arkitekt i Stockholm  som har relevant kompetens. Du blir kontaktad av oss så fort vi har en eller flera intressanta arkitekter att välja mellan. 

Vi gör det enkelt att hitta en bra arkitekt

Letar du efter en arkitekt men vet inte vart du ska börja? Vi hjälper dig att ta in design och prisförslag från arkitekter över hela landet!